SRBSKO: Prezident Vučič – žádné sankce ani blokáda na řece Drině

SRBSKO: Prezident Vučič – žádné sankce ani blokáda na řece Drině

Srbsko bude proti a bude proti jakýmkoli sankcím, které by někdo uvalil na Republiku srbskou v rámci federace Bosny & Hercegoviny…
Srbský prezident Aleksandar Vučić po schůzce s Miloradem Dodikem, srbským členem předsednictva Bosny a Hercegoviny a prezidentem Republiky Srbské, řekl že Srsbko nepřipustí žádné sankce a blokády Republiky Srbské v Bosně.
Zdůraznil, že dokud bude prezidentem Srbska, nebudou na Drině žádné blokády.

– Dodik jednoznačně řekl, že není žádný rozmar Srbské, který by někomu dělal problémy. Můžeme vyhrát pouze tehdy, když se dohodneme, vyjednáme a budeme muset obnovit dialog se všemi, abychom našli cestu z krize. Všechny je žádáme, aby problémy řešili rozhovorem a dialogem a sankce vedou jen k vyhrocené atmosféře a cestě, která není dobrá.
Vučič poukázal na to, že v BaH probírali všechna důležitá témata.
– Mluvili jsme o konkrétních projektech. Hovořili jsme o rozvoji infrastruktury a propojení Srbska a Republiky Srbské a do konce roku očekáváme podpis obchodní smlouvy o výstavbě dálnice do Bijeljiny v délce 18 kilometrů, kterou bude z 90 procent financovat Srbsko. Chceme také stavbu dálnice do Sarajeva a těch 90 kilometrů z Visegrádu do Sarajeva chceme dokončit co nejdříve, dodal Vučič.
Upozornil, že současná energetická situace ohrožuje velké množství zemí v regionu.
– Pokusíme se připravit společnou platformu se zeměmi v regionu, ale také s Ruskem, pro výstavbu plynovodu do Banja Luky – upozornil Vučić.
Vučić dodal, že věří, že první letadla poletí z letiště Trebinje, které spolu Srbsko a republika Srbská chystají do konce roku 2023.
V Bosně & Hercegovině je teď politická krize a někteří politici z muslimských stran, vyhrožují republice Srbské sankcemi a blokádou.
O Bosně:
Bosna & Hercegovina se skládá ze dvou entit – Federace Bosny a Hercegoviny a Republika srbská. Zvláštní postavení zaujímá distrikt Brčko, který je společně spravován oběma entitami.
 
V čele země de facto stojí Vysoký představitel pro Bosnu a Hercegovinu, který je volený Radou pro implementaci míru (PIC) v souladu s Daytonskými mírovými dohodami.
 
Nejvyšším správním orgánem země je Předsednictvo Bosny a Hercegoviny neboli Prezídium (Predsjedništvo). To má tři členy (Bosňáka, Srba a Chorvata), kteří jsou do funkce voleni každé 4 roky. Na postu předsedy Předsednictva BaH se střídají každých 8 měsíců. Voleni jsou přímo (dva z Federace BaH a jeden z Republiky srbské).
 
Předsedu Rady ministrů (Vijeće ministara, Savjet ministara) jmenuje Předsednictvo BaH na návrh Parlamentu. Předseda Rady ministrů pak jmenuje celostátní ministry.

About TGM

Check Also

Čína se díky inovacím a automatizaci dostává do popředí ve výrobě elektromobilů

Čína se díky inovacím a automatizaci dostává do popředí ve výrobě elektromobilů Jedná se pravděpodobně o jednu z nejvíce automatizovaných továren na výrobu automobilů v Číně, či dokonce na této planetě. Dostali jsme příležitost si ji zblízka prohlédnout...

Republika Srbská chce do BRICS+

Republika Srbská (BiH) chce do BRICS+ Prezident Republiky srbské (Bosna & Hercegovina) Milorad Dodik řekl, že BRICS je pro Srby zajímavý a doufá, že v budoucnu bude mít republika Srbská příležitost získat status pozorovatele v této organizaci...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Exit mobile version