Koronavirus vyhnal migranty z řeckoturecké hranice.

Často se ptáte na situaci na hranicíci Řecka a Turecka. Pár slovy řečeno realitivní klid, provokace ustaly, koronaviru si bojí všichni.

Rychlý souhrn událostí za posledních 10 dnů.
Řecká vláda stáhla pár stovek migrantů z přeplněných kempů na řeckých ostrovech do vnitrozemí a chystá se je deportovat.
EU nabídla 2000 Euro těm migrantů, kteří se rozhodnout vrátit dobrovolně a pobývají v Řecku dlouhodobě.
Německo se chystá ujmout 1500 dětských migrantů bez doprovodu.
Turecko po provokacích, při kterých došlo např. ke střelbě na řecké pohraničníky, řeckou stranu hranic a také na provoktivní přelety tureckých letadel v nízkém letu nad hraniční čárou, se pomalu stahuje. Zjistilo, že migranté na hranicích jsou bezpečnostní a hlavně zdravotní riziko i pro ně. Začalo tak stahovat migranty od hranic do vnitrozemí autobusy. Připomeňme si, že většinou se jedná o dlouhodobě v Turecku pobývající migranty z různých zemí, kterých se Turecko chtělo elegantně zbavit a respektive pomocí nich vydírat Evropu a donutit ji k ústupkům a dalšímu navýšení “výpalného” za toleranci migrantů na svém území.

Turecko již dříve zrušilo politiku otevřených dveří pro námořní trasu na ostrovy a migranty námořní cestou přestalo pouštět. Reagovalo tak hlavně na úspěšné zásahy řeckých námořních patrol a napjatou situaci na řeckých ostrovech, kde hrozilo vyhrocení situace v otevřený střet mezi obyvateli a migranty.  Ti  byli v tu dobu pod ochranou neziskovek. Na několika místech již ke střetům i došlo.
Hygienická situace v táborech na ostrovech je kritická, všichni se bojí vypuknutí epidemie koronaviru, se kterým má už teď Řecko dost starostí.

 

Závěrem situace v Řecku není pro migranty příznivá. Přes nátlak EU řecká vláda drží vůči migrantům tvrdou neústupnou linii. Obyvatelstvo je také většinově na straně vlády. Ta získává body s negativním postojem vůči migraci. Navíc v kombinaci s hygienickou situací spojenou s koronavirem a sníženou aktivitou neziskovek migranté ztratili podporu v dalším pohybu do nitra Evropy. Je pro ně výhodnější zůstat na místě nebo se dokonce vrátit do výchozích pozic ze začátku roku.

About Žarko Jovanovič

Check Also

Roztržka mezi USA a Izraelem. USA nevetovaly rezoluci požadující příměří v Gaze

Izrael vyjádřil nespokojenost s tím, že USA nevetovaly novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující příměří, …

Portál Politico: Ukrajinci se vyhýbají branné povinnosti

O tom, že se Ukrajinci stále více vyhýbají odvodům, píše bruselský portál Politico. Když Rusko …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Exit mobile version