Chléb v konzervě je v hitem v Rakousku, kvůli válce
Provoz na konzervy s chlebem má 300 objednávek denně…
Jediný rakouský výrobce je momentálně ve stresu: protože chléb v konzervě je během krize oblíbeným produktem.
„Denně dostáváme až 300 objednávek od soukromých osob plus řadu objednávek z obchodů pro přežití. Jsme ve službě 16 hodin denně, šest až sedm dní v týdnu“ – v pekárně Deiser v Badenu v Dolním Rakousku je hlavní sezóna.
Podnik pekařského mistra Christiana Deisera je jediný v Rakousku, který vyrábí chlebové konzervy. A to je produkt, který je v době krize obzvláště žádaný.
Není divu, že pečivo z konzervy – vyrobené podle vlastní receptury – je ideální jako nouzová dávka. Což přesvědčilo i rakouské ozbrojené síly Bundesheer, který je jím zásobován od začátku roku 2021.
Celozrnný žitný, míchaný žitný a proteinový chléb a čokoládový dort vydrží minimálně deset let. A i když na regálech rakouských supermarketů není ani stopy po prázdnotě, chléb v případě nouze by měl mnohé v těžkých časech uklidnit.
Starost o doplňování obilí
Už na začátku pandemie, v první výluce, se pece v Deiseru rozžhavily, což se nyní opakuje se začátkem ukrajinské krize. Velký byznys je v pekárně vnímán se smíšenými pocity, „protože se zdá, že se lidé velmi bojí“.
Pekařství se obává, zda bude v budoucnu dostatek obilí. Jinak jsou dobře připraveni na mimořádné události s fotovoltaikou, výtopnou na biomasu, vlastním mlýnem a studnou.
“Smáli se nám, že jsme podivíni, ale teď jsme mohli vyrábět nezávisle a dostáváme na to spoustu objednávek.”
