Míra soběstačnosti v Rakousku je dobrá: zejména pokud jde o živočišné produkty, mohou se Rakušané se spolehnout na místní zemědělství…
Válka na Ukrajině má dramatické důsledky i pro rakouskou ekonomiku.
Dobrá čísla pro živočišné produkty
Podle Agrární komory by Rakousko v některých oblastech nemělo problém vyjít s penězi. Jak ukazují data shromážděná Komorou, rakouské obyvatelstvo se může spolehnout na domácí produkty, zejména pokud jde o živočišné produkty. Průměrná spotřeba mléka Rakušana by tedy byla 74,4 litrů za rok. Míra soběstačnosti v této oblasti je o 170 % vyšší. Občané tak mohli vypít téměř dvojnásobek mléka, aniž by zde vznikl nedostatek.
Bezpečná je i zásobovací situace u hovězího a vepřového masa. Ročně se v této zemi spotřebuje přibližně dvanáct kilogramů dobytka na hlavu a míra soběstačnosti je 142 %. Průměrně snědených 36,4 kila vepřového masa by se dalo vyrobit v plné výši (stupeň soběstačnosti 102 %). Velkou část spotřeby sýrů (97 %), vajec (86 %) a drůbeže (72 %) unese i tuzemské zemědělství.
Prezident Agrární komory Josef Moosbacher vysvětluje dobrá čísla: “Vysoký stupeň soběstačnosti v mléce a hovězím mase je způsoben tím, že přežvýkavci jsou nejlepší formou využití veškeré trávy a sena, které se používá v péči o krajinu v našem alpském regionu je dostatek.“
Mezi obyvateli nejoblíbenější nápoje také vykazují vysokou soběstačnost. Těch 27,7 litrů vína (108 %) a 107,1 litrů piva (104 %) lze snadno vyrobit z místních produktů. Spotřeba dalších rostlinných produktů, jako jsou jablka (94 %), obiloviny (87 %) a brambory (83 %), je v Rakousku téměř zaručena.
Moosbacher proto chválí místní zemědělství a říká: “Rakousko postupovalo správně při zachování celostátního rodinného hospodaření. Jsme soběstační v nejdůležitějších produktových skupinách, jako je obilí, mléko, vejce a maso.”
V některých oblastech však pravděpodobně nepomůže ani sebelepší a nejštědřejší pomocná opatření, protože Rakousko je u některých produktů přirozeně závislé na dovozu ze zahraničí.Místní producenti mohou zajistit pouze 6% spotřeby ryb obyvatel. V případě ovoce (59 %) a zeleniny (54 %) je tuzemské zemědělství schopno pokrýt téměř polovinu spotřeby Rakušanů.
Autor: Redakce, Praha, ČR, 21.4.2022
Zdroj:
